[:swvar:icon:15:]
  • Nieuwsoverzicht

21-08-2018

Moved to Help 2018 breekt alle records!


De Kolonie van Merksplas was gisteren het decor van een recordeditie van Moved to Help. De grootste sportieve benefiethappening voor bedrijven en families in de Kempen lokte naar schatting 3000 bezoekers.

De Kolonie van Merksplas was gisteren het decor van een recordeditie van Moved to Help. De grootste sportieve benefiethappening voor bedrijven en families in de Kempen lokte naar schatting 3000 bezoekers. Er werd in totaal zo'n 60.000 euro opgehaald voor een aantal goede doelen die zich inzetten in de strijd tegen (kans)armoede.
 
Rotary Club Turnhout was met deze negende editie niet aan zijn proefstuk toe. Het benefietevenement begon bescheiden aan de kapel van de Kolonie van Merksplas in 2010. Een paar honderd mensen daagden toen op. Naarmate de restauratiewerken op het unieke Kolonie-site vorderden, kon er ook aan uitbreiding worden gedacht. De prachtig gerestaureerde gebouwen van de voormalige landloperskolonie (binnenkort misschien zelfs UNESCO-werelderfgoed) en de terreinen errond vormen een uniek decor voor een dag vol sport, ontspanning, culinaire geneugten en netwerking.


Rotary Club Turnhout

De leden van Rotary Club Turnhout vormen de ruggengraat van de organisatie. Voorzitter Dirk Reyn: "Onze club organiseerde vroeger meer kleinschalige evenementen. Enkele jaren geleden rijpte het idee om het iets groter en laagdrempeliger aan te pakken. Om het geheel beheersbaar te houden, werken we samen met een aantal belangrijke strategische sponsors en partners zoals Joos Printing, PFL, Soudal, Made in Kempen, Mex United, Brandle en in4events.” 
 
“Serviceclubs stellen zich tot doel diensten te verlenen aan de gemeenschap. Het is belangrijk dat we dat af en toe ook duidelijk laten zien aan de buitenwereld. Maar deze dag gaat niet over ons, maar wel over de deelnemers en de goede doelen die we steunen."
 
"Onze club telt 62 leden en samen met hun familieleden, alsook onze verschillende strategische partners met hun medewerkers tekenen ze allemaal present op Moved to Help. Er gaat toch snel een jaartje voorbereiding vooraf aan dit evenement."


Sport

Moved to Help was origineel en blijft een sporthappening. Er zijn loopwedstrijden voor jong en oud. Er kan gewandeld en gefietst worden doorheen de prachtige streek rond Merksplas en Turnhout. 
Traditioneel is er ook een voetbaltornooi voor G-ploegen. 170 spelers met een beperking uit 13 ploegen nemen het tegen elkaar op. Bezieler van dit tornooi is ex-voetbalinternational Piet den Boer.

"Voor deze jongens en meisjes is deelnemen belangrijker dan winnen. Het is voor hen iets speciaals om te kunnen voetballen op zo'n groot evenement. Zo staan zij extra in de schijnwerpers."

Een aantal belangrijke sponsors dagen elkaar ook uit in een Team Challenge, een actieve teamcompetitie. Een 20-tal toonaangevende bedrijven uit de regio vaardigen ploegen af met telkens 7 deelnemers die sportieve, ludieke en intellectueel uitdagende proeven afleggen. 

Speciale aandacht was er voor Francis Rombouts uit Tielen. Hij is de tienvoudige Belgische kampioen Boccia. Deze sport, die verwant is aan petanque, wordt vaak beoefend door atleten met hersenverlamming.
Rombouts, die in Merksplas een demonstratie gaf, wil in 2020 deelnemen aan de Paralympische Spelen en met de steun van Rotary Turnhout hoopt hij voldoende centen te verzamelen om te kunnen deelnemen aan zo veel mogelijk voorbereidende tornooien.

Ex-toprenner Eric Vanderaerden, vandaag VIP-chauffeur bij de wielerploeg van Lotto-Soudal, daagde het publiek dan weer uit voor een fietsduel en er was ook een spinning-initiatie.


Foodtrucks

Minder sportieve zielen kwamen ook aan hun trekken op Moved to Help. Bij de eerste editie waren er twee tapwagens en een bescheiden frietkraampje, maar vandaag bracht Rotary Club Turnhout een fijne selectie aan Kempische foodtrucks naar Merksplas. Die boden lekkernijen aan uit de hele wereld. Van friet met stoofvlees tot taco's. De kwaliteit van de foodtrucks was gegarandeerd door het Chaîne des Rôtisseurs-label. 
 
Kinderen konden zich uitleven in een enorm groot kinderdorp vol animatie.


Kansarmoede

Tijdens Moved to Help draait het uiteraard om de goede doelen die worden ondersteund. Rotary Club Turnhout besliste tijdens het begin van het werkjaar om zich de komende jaren meer op (kans)armoede in de regio te concentreren. Verschillende  organisaties werden uitgenodigd om de Rotary-leden inzicht te verschaffen in deze problematiek. Turnhout wordt als centrumstad geconfronteerd met hoge armoedecijfers. Vooral kinderen worden het hardst getroffen. "Niemand kan daar onberoerd bij blijven," zegt Dirk Reyn, "maar wij willen wel proberen om op een structurele manier oplossingen te bieden. We kozen projecten van  't Antwoord uit Turnhout, De Schakel uit Beerse, Samenlevingsopbouw en Sportpret uit en hopen op die manier het armoedeprobleem langs verschillende kanten aan te pakken. Zo werkt Samenlevingsopbouw vooral rond energiearmoede en doet Sportpret ook actief aan sensibilisering rond gezonde voeding."
 
Mieke Clymans (Samenlevingsopbouw): "Wij ijveren voor het basisrecht op water en energie voor iedereen. De energiefactuur loopt voor iedereen hoog op, maar voor mensen in armoede is dat natuurlijk een veel groter probleem."


Trots

Moved to Help 2018 was een enorm succes. De goede sfeer zorgde voor een massale volkstoeloop en de opbrengst van het evenement zal verdeeld worden over de goede doelen.
 
"Ik ben erg tevreden en zeer trots op wat we vandaag hebben gerealiseerd," besluit Dirk Reyn. "Moved to Help is uitgegroeid tot het een belangrijk sport- en benefietevenement in de Kempen. Dit wordt onder meer mogelijk gemaakt door meer dan 120 sponsors waarvan 70 % aanwezig was. Maar toch blijft het gemoedelijk en joviaal. Bedrijven kunnen er hun klanten ontvangen om te netwerken, families en vrienden kunnen er een fijne dag beleven onder de stralende lentezon en de sportievelingen kunnen er werken aan hun conditie."
 
Op naar de tiende editie in 2019…

Moved to Help dankt van harte haar sponsors, partners én alle aanwezigen voor hun steun!Volg ons op:

Een initiatief van: